Bahan-bahannya
½ mangkuk kecil cili kering kisar (anggaran 6 sudu besar)
1 sudu besar asam jawa dibuat 4 sudu air asam jawa
½ mangkuk minyak masak untuk menumis
½ sudu kecil ajinomoto
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu besar sos tiram (jika mahu)
Bahan-bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara-caranya
Tumiskan cili kering hingga naik baunya
Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan kacau rata
Biarkan ianya sebati dan naik bau harumnya
Masukkan kerang yang telah dikopek
Masukkan air asam jawa, ajinomoto dan kacau
Biarkan seketika dan masukkan sos tiram, garam dan gula
Kacau rata dan biarkan ianya mendidih
Apabila sudah pekat, rasalah garam, asam, gula dan tutuplah apinya.
*sos tiram hanya menambah lagi perisa dalam sambal kerang anda.
0 komentar:
Posting Komentar