Rabu, 10 November 2010

Ayam Masak Kurma

Ayam Masak Kurma
1 ekor ayam (dipotong 12)
2 batang serai dititik
3 biji kentang dibelah 4
1 batang karot dipotong kecil memanjang
1 biji tomato dibelah 4
Sedikit minyak untuk menumis (anggaran 3 senduk kuah)
½ sudu kecil ajinomoto
2 sudu kecil garam
2 sudu besar air asam jawa dari 1 sudu besar asam jawa
2 ½ mangkuk kecil air (anggaran 1000ml)
Bahan-bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 hirisan halia sebesar ibu jari
2 paket kecil rempah kurma
Cara-caranya
Panaskan minyak dalam periuk
Tumiskan bahan yang dikisar hingga naik baunya
Masukkan serai, ajinomoto dan ayam (kacau rata)
Masukkan air asam jawa dan air
Biarkan ianya mendidih dan ayam empuk
*sekiranya kuah anda kelihatan agak kering, tambahlah sedikit air lagi.
Masukkan karot dan biarkan seketika
Masukkan garam,kentang dan biarkan ianya empuk
Biarkan kuah mendidih dan kesemuanya masak dan empuk
Masukkan tomato dan
Rasalah kuah sebelum ditutup apinya.

0 komentar:

Posting Komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More